Diesel met CO2-compensatie: hoe werkt dat?

CO2- of klimaatcompensatie is een methode die ervoor zorgt dat de CO2 die u produceert ergens anders wordt voorkomen. Bijvoorbeeld door wind- of watermolens die groene stroom opwekken. Dat zorgt voor een positief (dus minder) CO2-effect, waarmee u elders CO2-uitstoot compenseert die niet of moeilijk kan worden voorkomen. Op deze manier wordt de netto CO2-impact van uw werkzaamheden helemaal tot nul teruggebracht.

Het systeem van CO2-compensatie is vergelijkbaar met het systeem van groene stroom, waarbij de grijze stroom die uw energieleverancier levert, wordt ‘vergroend’ – of gecompenseerd – met duurzame stroomproductie elders. Dit wordt door uw leverancier bevestigd met zgn. Garantie van Oorsprong certificaten.

CO2-compensatieprojecten worden onderworpen aan uitgebreide controles en certificeringsvoorwaarden. Ze moeten voldoen aan de Verified Carbon Standard (VCS), die jaarlijks de CO2-bijdrage van de projecten monitort. De validatie, verificatie en certificering van deze projecten gebeurt door onafhankelijke auditoren.

Waarom is CO2-compensatie nodig?

Het aanwezige CO2 in de atmosfeer is voor een groot deel afkomstig van brandstoffen: denk aan het gas waarmee we woningen verwarmen en industriële processen laten draaien, de benzine en diesel waarop onze voertuigen draaien, enz. Met elke liter verstookte diesel gaat bijvoorbeeld 3,23 kg CO2 de atmosfeer in.

Brandstofbesparing is dus de sleutel tot succes. Met efficiëntere voertuigen, een zuinigere rijstijl en een betere planning kan de CO2-uitstoot tot maximaal zo’n 20% gereduceerd worden. Willen we meer CO2 reduceren, dan moet een andere optie worden gevolgd zoals elektrificatie of biobrandstof. Feit is echter dat dit praktisch of kostentechnisch (nog) niet altijd haalbaar is. In deze gevallen biedt diesel met CO2-compensatie wél meteen uitkomst.

CO2-compenseren met diesel: TRAXX Zero

TRAXX is een dieselbrandstof die de verbranding in de motor optimaliseert en zo het verbruik verlaagt – en dus de CO2-emissies reduceert. De resterende CO2-uitstoot wordt volledig gecompenseerd door investeringen in VCS gecertificeerde duurzame energieprojecten. Met deze slimme combinatie van CO2-reductie én CO2-compensatie brengt TRAXX Zero de CO2-impact van dieselmotoren helemaal naar nul.

Bekijk ook de infographic Wat maakt TRAXX Zero klimaatneutraal

CO2-compensatie is een laagdrempelige, snel toepasbare en goedkope manier om CO2-neutraal te rijden of werken, en is daarmee bijzonder geschikt voor bedrijven die hun eerste (grote) stappen richting duurzaamheid willen zetten.

TRAXX Zero met CO2-compensatie kunt u bij alle Greenpoint tankstations tanken.

Overig nieuws

Greenpoint opent 3de waterstof tankstation

Mooi nieuws voor waterstof rijders: vanaf nu kan je ook waterstof tank...

Lees verder >

Greenpoint opent nieuwe locatie in Sliedrecht

Afgelopen week is het Greenpoint netwerk uitgebreid met een gloednieuw...

Lees verder >

Greenpoint blikt terug op 2023

Wij, van het Greenpoint-team, willen iedereen graag een mooi 2024 toew...

Lees verder >
Top