Brede coalitie van bedrijven wil de waterstofeconomie in Nederland versnellen

“Wij gaan de waterstofeconomie in Nederland versnellen, en wel nu.” Meer dan 80 Nederlandse bedrijven, waaronder Greenpoint en Van Kessel, hebben de handen ineengeslagen om te laten zien dat ze van waterstof in Nederland een succes gaan maken; voor de werkgelegenheid, voor de economie én voor het klimaat. Daartoe overhandigden zij op 7 april 2021 een ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’ aan Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Het bidbook toont een uniek overzicht van nieuwe waterstofprojecten en concrete plannen in heel Nederland:

  • Bedrijven die hun vrachtwagens, zware bedrijfswagens en personenauto’s willen vervangen door voertuigen op waterstof; bedrijven die deze voertuigen leveren én bedrijven die de tankinfrastructuur hiervoor aanleggen en de waterstof leveren;
  • De aanleg en aanpassing van offshore windparken en grootschalige infrastructuur. Van wind op zee naar waterstofgebruik achter de voordeur van een industriebedrijf of woning;
  • De bouw van waterstoffabrieken en elektrolysers bij industrie- en chemiebedrijven om in de toekomst de CO2-uitstoot te verminderen.
  • Dieselaggregaten en machines op aardgas worden omgebouwd tot mini-elektrolysers, waterstofaggregaten en -machines. In te zetten bij festivals, bouwprojecten, op campings, in fabrieken, en meer.

Lees hier het ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’!

Onze ambitie: Greenpoint waterstof tankpunten

Onze ambitie is om een netwerk van waterstof tankpunten te creëren, inclusief productie- en opslaginstallatie die rechtstreeks gekoppeld is aan duurzame energiebronnen zoals wind- of zonneparken. Daarbij zoeken wij actief de samenwerking met lokale bedrijven op. Onze huidige Greenpoint tankstations zijn zo ingericht dat snel kan worden doorgeschakeld naar waterstof. Onze Greenpoints in Haps, Zeewolde en Oude-Tonge zijn al vergund voor waterstof en 3 nieuwe locaties volgen later dit jaar. Gesprekken met installatiebedrijven, overheden en koplopers zijn in gevorderd stadium.

Coalitie van koplopers

Dit Bidbook is een initiatief van de coalitie Koplopers Nederland Waterstofland die bestaat uit een indrukwekkend gezelschap van bedrijven uit de hele waterstofketen én daarbuiten: producenten, industrie, mobiliteit, techniek en advies. Van innovatieve start-ups tot grote multinationals. De bedrijven bieden niet alleen commitment maar vragen ook commitment van de overheid. Onder regie van professor future energy systems Ad van Wijk formuleerden zij ‘De 10 waterstof-commitments van Nederland’ die een prominente plek voor waterstof in het regeerakkoord moeten bevorderen.

Overig nieuws

Nieuw project: laadplein voor e-trucks in Veghel

Op bedrijventerrein De Amert in Veghel zijn wij gestart met de bouw va...

Lees verder >

Bouw elektrolyzer voor groene waterstofproductie in volle gang

Binnenkort is het zover: dan gaan wij groene waterstof produceren! Sam...

Lees verder >

3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

Lees verder >
Top