Greenpoint opent eerste waterstof tankstation in Dordrecht

Aan de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht is gisteren een waterstof tankstation in gebruik genomen. Het station is het resultaat van een samenwerking tussen familiebedrijven Koninklijke van Twist uit Dordrecht en Van Kessel uit Milheeze. Het is het eerste waterstof tankstation in de regio Drechtsteden. Wethouder Rik van der Linden en Rob en Marijn van Twist namen de eerste tankbeurt voor hun rekening.

Uniek is dat het om Europa’s eerste ondergrondse waterstoftankstation gaat. De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen zijn volledig onder de grond weggewerkt. Alleen de waterstof afgiftepompen bevinden zich bovengronds en zowel auto’s als bussen en trucks kunnen er tanken. Het station is openbaar toegankelijk voor iedereen met een waterstofvoertuig.

Kip-ei verhaal

Je ziet al veel elektrische auto’s rondrijden, maar waterstofauto’s zijn nog zeldzaam. Waarom dan een waterstof station bouwen? Stan van Kessel, projectleider bij de Van Kessel groep, legt uit: “Rijden op waterstof is – naast elektrisch – de enige oplossing voor emissieloze mobiliteit. Een groot voordeel is het rij- of beter gezegd tankgemak: het tanken van waterstof gaat even snel en eenvoudig als bij benzine. Nadelig is dan weer dat er vandaag nog niet veel tankstations zijn. Dat kip-ei verhaal willen we met dit tankstation doorbreken.”

Drechtsteden kansrijke regio voor waterstof

De keuze voor een waterstof station in Dordrecht is niet geheel toevallig; Zo is de regio Drechtsteden ‘koploperregio’ op het gebied van waterstof ontwikkeling. Vanuit het H2innovatietafelnetwerk werken verschillende organisaties en ondernemingen hard om waterstof in te zetten als alternatief voor fossiele brandstof. In Nederland zijn er momenteel zo’n 20 openbare waterstof tankstations en rijden ongeveer 600 waterstof aangedreven auto’s.


Over Greenpoint:

Greenpoint is een innovatief tank en laad concept dat invulling geeft aan de energietransitie doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Op logistieke knooppunten in heel Nederland realiseren wij Clean Energy Hubs met duurzame oplossingen zoals fossielvrije diesel, elektrische snelladers en groene waterstof. Zo openden wij de afgelopen jaren al 15 Greenpoint multi-energy tankstations en namen wij in 2021 in Nieuwegein ons eerste waterstof tankstation in gebruik. Greenpoint is een initiatief van de Van Kessel Groep, een toekomstgericht Brabants familiebedrijf actief in de verkoop van (duurzame) brandstoffen, smeermiddelen en energie.

Praktische info waterstof tankstation Dordrecht:

Adres: Laan der Verenigde naties 113, Dordrecht
Openingstijden: 24/7
Waterstof dispensers met aansluitingen op 350 en 700 bar
Inrit via het BP tankstation

 

Dit waterstof tankstation is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma “Connecting Europe Facility“, gefinancierd door de Europese Commissie.

Overig nieuws

3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

Lees verder >

Feestelijke opening van Greenpoint waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is gisteren het eerste waterstof tanks...

Lees verder >

Greenpoint opent 3de waterstof tankstation

Mooi nieuws voor waterstof rijders: vanaf nu kan je ook waterstof tank...

Lees verder >
Top