Greenpoint participeert in H2Milkrun project voor mobiel waterstoftankstation

Een consortium van Gelderse mkb-bedrijven, waaronder Greenpoint Ede, en Toyota participeren in het project H2Milkrun waarbij een innovatieve waterstof tankwagen op locatie voertuigen en machines met waterstof gaat afvullen. De eerste H2Milkrun staat gepland voor begin 2023. De nieuwe Greenpoint Clean Energy Hub die begin 2022 in Ede komt, zal als uitvalsbasis fungeren.

Waterstofmachines afvullen op locatie

Voertuigen die niet of nauwelijks hun werklocatie verlaten, zoals bijvoorbeeld heftrucks, bouwmachines en schoonmaakwagens, zijn afhankelijk van een tankinstallatie op het eigen terrein. Veel bedrijven willen graag testen met waterstof aangedreven varianten van deze voertuigen, maar de investering in een dure waterstofinfrastructuur op hun bedrijfsterrein schrikt hen af.

Daarom is het project H2Milkrun bedacht. In dit project wordt door een consortium van Gelderse mkb-bedrijven en Toyota een tankwagen ontwikkeld die waterstof gaat ‘uitventen’ – net zoals vroeger met melk gebeurde. De H2Milkrun truck krijgt een mobiele tankinstallatie waarmee op route waterstofvoertuigen kunnen worden afgetankt. Daarnaast komt er een software- en dienstenpakket waarmee bedrijven online de tankbeurten op de voor hen meest gunstige momenten kunnen inplannen.

Greenpoint Ede vormt uitvalsbasis

Greenpoint is nauw betrokken bij het H2Milkrun project. Joan van Kessel, algemeen directeur, legt uit: “In januari 2022 starten wij in Ede met de bouw van een nieuwe Greenpoint Clean Energy Hub met op termijn ook waterstof. Tegelijkertijd wordt er aan de ontwikkeling van de H2Milkrun truck gewerkt zodat hij begin 2023 de baan op kan. De truck gaat dan waterstof tanken bij de Greenpoint locatie in Ede, en vandaaruit waterstoftankbeurten bij bedrijven in de regio verzorgen.

De H2Milkrun brengt dus het tankstation naar het voertuig toe. De drempel om waterstof elektrisch aangedreven voertuigen aan te schaffen wordt daardoor voor ondernemers behoorlijk verlaagd.

H2Milkrun projectpartners

Project H2Milkrun wordt uitgevoerd door het volgende consortium:
– MobiHy (Penvoerder)
– Toyota Material Handling (Project management, leverancier waterstofheftruck)
– HyMove (Ontwikkelen en leveren van brandstofcelsystemen)
– Veth Automotive (Ontwikkelen van de opbouw van de waterstof voertuigen)
– Ginaf (Ontwikkelen van het waterstofrijdend voertuig)
– Greenpoint Ede (Distributie van waterstof naar bedrijven)
– Stichting Wageningen Research, Team Accres (Industrieel onderzoek agrarische toepassingen en lokale productie van waterstof)

Project H2Milkrun wordt gesteund door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Ook interesse in waterstof?

De H2Milkrun is opnieuw een belangrijke stap vooruit in de transitie van fossiele naar duurzame energie. Hebben we je geprikkeld om ook energie te steken in de toekomst en wil je graag eens met ons sparren? Neem gerust contact op.

Overig nieuws

Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM) vanaf 15 juli 2024

In 2024 komt de subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) die he...

Lees verder >

Nieuw project: laadplein voor e-trucks in Veghel

Op bedrijventerrein De Amert in Veghel zijn wij gestart met de bouw va...

Lees verder >

Bouw elektrolyzer voor groene waterstofproductie in volle gang

Binnenkort is het zover: dan gaan wij groene waterstof produceren! Sam...

Lees verder >
Top