Video: Hoe werkt een waterstof tankstation?

Terwijl de vraag naar milieuvriendelijke alternatieven voor traditionele brandstoffen toeneemt, biedt waterstof een veelbelovende oplossing. Dat is ook de reden dat er steeds meer waterstof tankstations verschijnen. De werking van een waterstof tankstation verschilt van die van een traditioneel tankstation. Benieuwd wat er allemaal in de installatie van een waterstof tankstation gebeurd? Joep Coenen van Hystream, het ingenieursbureau achter Greenpoint Dordrecht, legt je dit uit in deze video.

Waterstof tankstation Dordrecht

De installatie van het Greenpoint waterstof tankstation in Dordrecht bevindt zich als enige in Europa in een betonnen bak, volledig onder grondniveau. Dit idee is tot stand gekomen op verzoek van de gemeente Dordrecht, zij wilden graag dat het waterstof tankstation een zo klein mogelijke visuele impact zou hebben.

Hoe werkt een waterstof tankstation?

Een waterstof tankstation werkt met waterstof in gasvorm, wat aangeleverd wordt door middel van vrachtwagens. Het aanleveren van dit waterstofgas vindt boven de grond plaats en wordt gelost in het voorraadvat, wat zich wel onder grondniveau bevindt. Vanuit het voorraadvat gaat het waterstofgas naar een container waarin de compressie van het gas plaatsvind. Het gas wordt in een aantal drukniveaus gecomprimeerd, waarna het naar twee buffertanks gaat.

In één van de buffertanks wordt het waterstof voor personenauto’s op 700 bar opgeslagen en in de ander het waterstof voor zwaarder vervoer, zoals vrachtwagens op 350 bar. Voor personenauto’s moet het gecomprimeerde waterstofgas eerst worden afgekoeld naar -40 graden, voordat het getankt kan worden. Hiervoor is een speciale koelunit geïnstalleerd. Vanuit deze container gaat het afgekoelde waterstofgas via een geïsoleerde leiding naar de afleverzuil voor personenauto’s. Door het koelen kan het waterstof in hoge druk naar de afleverzuil vervoerd worden waardoor het mogelijk is om je waterstof personenauto binnen enkele minuten vol te tanken.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom onze Greenpoint waterstof tankstations.

Overig nieuws

3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

Lees verder >

Feestelijke opening van Greenpoint waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is gisteren het eerste waterstof tanks...

Lees verder >

Greenpoint opent 3de waterstof tankstation

Mooi nieuws voor waterstof rijders: vanaf nu kan je ook waterstof tank...

Lees verder >
Top