HVO100 of HVO20: wat zijn de verschillen?

De meest duurzame en schone dieselbrandstof van dit moment is HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). HVO kunt u tanken in pure vorm (= HVO100) en in gemengde vorm (bv. HVO20 wat bestaat uit 20% HVO en 80% diesel). Hoe kiest u de meest geschikte variant? Wij helpen u graag bij deze keuze en leggen de belangrijkste verschillen uit.

1. Duurzaamheid

HVO is de meest duurzame dieselbrandstof van dit moment: volledig fossielvrij, hernieuwbaar, reduceert CO2 en stoot ook veel minder fijnstof, roet en stikstof uit. Bij HVO100 zijn deze duurzaamheidsvoordelen uiteraard het grootst. Wanneer HVO met diesel wordt gemengd, verkleinen de duurzaamheidsvoordelen evenredig. Zo heeft HVO100 bijvoorbeeld een CO2-reductie van 90%, bij HVO20 is dat een vijfde ofwel 18%.

2. Fabrieksgaranties en EN590 norm

De productkenmerken van HVO diesel zijn vastgelegd in de nieuwe EN15940 norm voor paraffinische dieselbrandstof. Deze leunt heel erg aan tegen, maar wijkt op enkel punten af van de EN590 norm voor reguliere diesel. Technisch gezien is HVO100 geschikt voor vrijwel alle moderne dieselmotoren. Vrijwel alle Euro 6 trucks en de meeste Euro 5 trucks zijn door de fabrikanten ook al vrijgegeven voor HVO/EN15940 diesel. Echter bij personenwagens en landbouw/grondverzetmachines is die officiële vrijgave niet altijd aanwezig. Dat komt omdat deze testen enorm tijdrovend en duur zijn. In dit geval moet u dus een afweging maken tussen techniek, voordelen en garantiebepalingen. Overleg dus voor u overstapt bij uw autodealer of machineleverancier na hoe dit voor uw motoren zit. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Bij HVO20 liggen de kaarten anders. Omdat HVO20 voor 80% uit reguliere diesel bestaat, voldoet het wel aan de EN590 norm voor dieselbrandstof. U kunt dus in alle dieselvoertuigen HVO20 tanken zonder zorgen over garanties.

3. Prijs

In de basis is HVO duurder dan reguliere dieselbrandstof. HVO20 is enkele centen duurder dan reguliere diesel. De prijs voor HVO100 ligt nog een stukje hoger. Ook belangrijk: de prijsvorming van HVO is niet gekoppeld aan die van diesel. De onderlinge verschillen zullen soms kleiner, maar op andere momenten ook groter worden. Dat is lastig om te voorspellen maar wel belangrijk om rekening mee te houden indien u brandstofkosten moet doorrekenen aan bv. uw opdrachtgevers.

4. Winterbeveiliging

Vloeistoffen bevriezen tijdens een winter met strenge vorst, ook brandstoffen. Met HVO hoeft u zich daar echter geen zorgen over te maken. HVO100 heeft een zeer goede wintervastheid en bevriest pas bij temperaturen ruim onder -20 graden Celsius. Bij HVO20 ligt dit hoger (lees: minder lage temperaturen), maar nog steeds ruim voldoende voor de Nederlandse winters.

Waar kan ik HVO tanken?

Na het lezen van deze informatie, kunt u hopelijk beter afwegen welke HVO variant voor uw situatie geschikt is. Kijk goed wat prijstechnisch en garantietechnisch het best bij u past. Maar wees gerust: welke HVO variant u ook kiest, u bent zowiezo duurzaam bezig.

HVO100 kunt u tanken bij Greenpoint AstenHaps en Oude-Tonge.
HVO20 is beschikbaar bij Greenpoint ZeewoldeAstenHaps en Oude-Tonge.

Overig nieuws

3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

Lees verder >

Feestelijke opening van Greenpoint waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is gisteren het eerste waterstof tanks...

Lees verder >

Greenpoint opent 3de waterstof tankstation

Mooi nieuws voor waterstof rijders: vanaf nu kan je ook waterstof tank...

Lees verder >
Top