Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit: wat is er op dit moment bekend?

In 2024 komt de subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) die het kip-ei verhaal wil doorbreken door tegelijk een impuls te geven aan de bouw van nieuwe waterstof tankstations én de aanschaf van waterstof trucks en bestelbussen. Aan de hand van een paar vragen praten wij je bij over de belangrijkste zaken die op dit moment bekend zijn over deze subsidie.

Wat zijn de voorwaarden en mogelijkheden voor ondernemers om subsidie aan te vragen?

Naar verwachting vanaf juni 2024 hebben ondernemers de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen. De regeling zal doorlopen tot en met 2028, met jaarlijkse aanvraagmomenten. Elke aanvraag moet de combinatie van één tankstation en voldoende vrachtwagens of (bestel)bussen bevatten om het tankstation levensvatbaar te maken. Dit vereist samenwerking tussen bedrijven en tankstationhouders om gezamenlijk een subsidieaanvraag in te dienen. Het kabinet heeft een budget van € 125 miljoen gereserveerd om ondernemers aan te moedigen de overstap naar waterstof te maken.

Welke waterstof voertuigen komen in aanmerking voor deze subsidie en in hoeverre worden deze vergoed?

Deze subsidieregeling is een unieke kans voor bedrijven om waterstof bedrijfsvoertuigen aan te schaffen met daarbij de garantie dat er een waterstof station bij jou in de buurt komt. Zowel bestelbussen, vrachtwagens en bussen voor personenvervoer komen in aanmerking (voertuig categorieën: M1, M2, M3, N1, N2 & N3). Het voertuig moet binnen 3 jaar na aanvraag in gebruik genomen worden.

De subsidie voor waterstof vrachtwagens en (bestel)bussen biedt financiële steun voor de aanschaf van schone voertuigen. Je kunt tot 80% van de meerprijs ten opzichte van vergelijkbare fossiele voertuigen aanvragen. Het subsidiebedrag varieert van €50.000 tot €300.000, afhankelijk van het voertuigtype. Zowel waterstof brandstofcel- als waterstof verbrandingsmotorvoertuigen komen in aanmerking. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om duurzaam transport te bevorderen en te investeren in een schonere toekomst.

De subsidieregeling is nog niet definitief en wordt momenteel nog verder uitgewerkt. De hierboven genoemde bedragen zijn gebaseerd op de informatie zoals bekend op 20 december 2023. Mochten er wijzigingen volgen, dan zullen wij de informatie op deze pagina bijwerken.

Wat gaan wij doen?

Wij geloven dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de transitie naar emissieloze logistiek en mobiliteit. Daarom hebben wij al 2 waterstof stations in gebruik genomen (3de in aanbouw) en zijn we actief in de distributie per tankwagen van waterstof.

Onze ambitie is om een netwerk van waterstof stations uit te bouwen. Daartoe hebben we meerdere locaties beschikbaar die al voldoen aan de eisen van de subsidieregeling. Ze liggen aan hoofdwegen, voldoen aan de technische eisen voor waterstof stations en zijn bijna allemaal al vergund. Hier kunnen we dus op korte termijn beginnen met bouwen, wat ook een voorwaarde uit de subsidieregeling is.

Onze potentiële locaties voor een waterstof tankstation zijn:

Asten (aan de A67)
Ede (aan de A30/A12)
Veghel (aan de A50)
Haps (aan de A73)
Sliedrecht (aan de A15)
Zeewolde (aan de N305)
Bleiswijk (aan de A12)

Daarnaast kunnen we ook een subsidieaanvraag organiseren rond onze huidige waterstof tankstations in Nieuwegein, Dordrecht en (binnenkort) Oude-Tonge.

Voor al deze locaties zoeken wij ondernemers en bedrijven die interesse hebben om de komende 5 jaar waterstof trucks en (bestel)bussen in te zetten om zodoende samen een subsidie aanvraag in te dienen.

Waarom samenwerken met Greenpoint voor deze subsidieregeling?

 • Wij hebben al een track record in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van waterstof tankstations en de distributie van waterstof
 • Wij hebben verschillende locaties beschikbaar die voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling
 • Wij hebben ervaring in het opstellen, indienen en opvolgen van subsidie aanvragen en kunnen u hierin ontzorgen.

Wat zijn uw vervolgstappen?

Heeft u interesse in de aanschaf van waterstofvoertuigen in de komende 5 jaar? Dan horen wij graag van u! Vul het onderstaande formulier in en dan houden wij u periodiek op de hoogte van:

Inschrijving is uiteraard geheel vrijblijvend en verbindt u tot niets.

 

Ik wil op de hoogte blijven!
  Overig nieuws

  3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

  Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

  Lees verder >

  Feestelijke opening van Greenpoint waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

  Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is gisteren het eerste waterstof tanks...

  Lees verder >

  Greenpoint opent 3de waterstof tankstation

  Mooi nieuws voor waterstof rijders: vanaf nu kan je ook waterstof tank...

  Lees verder >
  Top