Green Transport Delta programma zet in op innovatie voor waterstof en elektrificatie voor mobiliteit

Twee grote consortia van Nederlandse bedrijven in de mobiliteitssector, waaronder de Van Kessel Groep, initiator van Greenpoint, gaan samenwerken om doorbraken te realiseren in elektrificatie en waterstoftoepassingen in mobiliteit. Door samen te werken op het gebied van innovatie willen de deelnemende partijen Nederland een koppositie in groene mobiliteit bezorgen.

Green Transport Delta

In de consortia werken tientallen publieke en private partijen, onder de naam Green Transport Delta, intensief samen in twee innovatieprogramma’s voor de automotive, maritieme én luchtvaartsector. Grote bedrijven als VDL Groep, DAF Trucks, NXP Semiconductors en Bosal, MKB-bedrijven en startups zoals ELEO werken samen met kennispartners als TNO, Technische Universiteit Eindhoven en Maastricht University. RAI en Brainport Development tekenen voor het meerjarig programmamanagement van de consortia.

Daartoe investeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) 47 miljoen euro aan rijksmiddelen. De samenwerkende partijen dragen zelf ruim 26 miljoen euro aan eigen middelen bij, daarmee bedraagt de totale technologische impuls voor de sector 73 miljoen euro.

Innovaties in waterstof en elektrificatie

Green Transport Delta bestaat uit 2 onderdelen. Enerzijds het waterstof programma dat gaat inzetten op waterstofverbrandingsmotoren, brandstofcellen en een volgende generatie technologie voor waterstoftankinfrastructuur. Anderzijds het elektrificatie programma gericht op de ontwikkeling van innovatieve batterijpakketten en -managementsystemen, alsook het inrichten van een slimme laadinfrastructuur en processen om batterijen veilig te recyclen.

Binnen het elektrificatieprogramma is Van Kessel / Greenpoint nauw betrokken bij de realisatie en inzet van een 1000 kWh Ultra Fast Charger voor wegverkeer.

Lees het nieuwsbericht van Brainport Eindhoven: Miljoeneninvestering geeft ambitieus Nederlands mobiliteitsprogramma vliegende start

Overig nieuws

Greenpoint participeert in Zero Emission Shared Smart Hub (ZESS Hub) voor duurzame stadslogistiek

Op bedrijventerrein Westpoort in Groningen wordt de Zero Emission Shar...

Lees verder >

Bouw waterstofstation Oude-Tonge vordert gestaag in… Assen

Wanneer je vandaag langs de Tonnisseweg in Oude-Tonge rijdt, dan is er...

Lees verder >

“Ik rij nu 2 jaar op waterstof en het rijdt echt fantastisch”

Rijden op waterstof klinkt voor velen nog als iets futuristisch, maar ...

Lees verder >
Top