Joan de Kort over de ambities van Greenpoint

Groene waterstof is hét emissieloze alternatief voor voertuigen waarvoor elektrisch rijden (nog) geen oplossing is, zoals zware vrachtwagens en bouwmachines. Een grote uitdaging is nog de uitbouw van een goede infrastructuur voor het tanken van waterstof. Eén van de bedrijven die daar hard aan werkt is de Van Kessel groep uit Milheeze, de initiatiefnemer achter Greenpoint.

Waterstof tankstations op logistieke hotspots

Waterstof is inmiddels geen onbekende meer voor Greenpoint. Het Brabantse familiebedrijf Van Kessel exploiteert al Greenpoint waterstof tankstations in Nieuwegein en Dordrecht en binnenkort wordt een 3de station gebouwd in Oude-Tonge. Joan de Kort, accountmanager energietransitie bij Greenpoint: “Onze ambitie is om een netwerk van waterstof tankstations op logistieke hotspots te bouwen. Onder andere in Veghel, Ede, Sliedrecht, Asten, Zeewolde en Haps hebben wij al locaties die geschikt zijn en vaak ook al vergund zijn voor een waterstof station.”

“Volgend jaar komt de subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit die het kip-ei verhaal wil doorbreken door tegelijk een impuls te geven aan de bouw van nieuwe waterstof tankstations én de aanschaf van waterstof trucks. Wij willen graag in contact komen met bedrijven die waterstof trucks willen inzetten,” aldus Joan.

Bouwmachines op locatie aftanken met waterstof

Voor de bevoorrading van tankstations heeft Van Kessel al geïnvesteerd in vijf waterstof tankopleggers. Deze zogenaamde tube trailers bestaan uit lichtgewicht composiet cilinders waar waterstof onder een druk van 300 bar wordt opgeslagen. Momenteel wordt een zesde tankoplegger gebouwd met een afleverinstallatie aan boord die als mobiele afvulinstallatie dienst gaat doen voor materieel in grond- water- en wegenbouw.

Wij geloven dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de transitie naar een emissieloze GWW sector,” legt Joan uit. “Een graafmachine met een waterstoftank werkt zero-emissie en daarmee zijn werkzaamheden in de buurt van natuurgebieden uit te voeren. Een groot struikelblok is de bevoorrading van waterstof aangedreven machines op de bouwplaats, die kunnen niet zomaar naar een tankstation rijden. Met deze tankwagen willen wij dat kip-ei verhaal doorbreken en gaan wij ervaring opdoen in de distributie van waterstof. Hiervoor hebben we al met meerdere GWW bedrijven overeenstemming bereikt.”

Productie van groene waterstof

Daarnaast werkt Greenpoint ook aan eigen productie van groene waterstof. Daartoe zijn recent 2 elektrolyzers besteld voor de productie van waterstof. Deze worden geplaatst in Nieuwegein en Oude-Tonge en worden gekoppeld aan nabijgelegen wind- en zonneparken. Hiermee zal op basis van lokaal opgewekte duurzame stroom waterstof worden geproduceerd die wordt ingezet voor mobiliteit, maar ook voor verwarming van woonwijken en industriële toepassingen. Naar verwachting medio 2024 kan er groene waterstof geproduceerd worden.

Ook interesse in waterstof? Let’s talk!

“Wij hebben geschikte locaties, concrete plannen en uitgesproken ambities om waterstof beschikbaar te maken voor mobiliteit. Hiermee kunnen we invulling geven aan de wensen van gemeenten, bedrijvenparken en vervoerders die aan de slag willen met emissieloze mobiliteit en logistiek. Wilt u een waterstof tankstation in uw gemeente of wilt u graag meer weten over onze waterstofplannen? Dan horen wij graag van u!,” aldus Joan de Kort

Kijk hier voor meer informatie over de projecten van Greenpoint.

 

Overig nieuws

3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

Lees verder >

Feestelijke opening van Greenpoint waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is gisteren het eerste waterstof tanks...

Lees verder >

Greenpoint opent 3de waterstof tankstation

Mooi nieuws voor waterstof rijders: vanaf nu kan je ook waterstof tank...

Lees verder >
Top