Interview PompShop: “De energietransitie wordt een mozaïek van oplossingen”

De cijfers zijn indrukwekkend: een terrein van 14.500 m2, tien pompeilanden met een keuze uit zes verschillende brandstoffen en twee 35 meter lange truckwasstraten. Maar ook een locatie waarin voor de realisatie nauw is samengewerkt door twéé oliebedrijven. Van Kessel Olie opende begin juli in Zeewolde zijn nieuwste Greenpoint-tankstation inclusief Shell Express.

Van welke kant je ook op de drukke N305 in de richting van Zeewolde (FL) rijdt, het nieuwste paradepaardje van Van Kessel Olie op de hoek van de Assemblageweg is niet te missen. Hier heeft de oliehandelaar uit het Brabantse Milheeze z’n jongste en grootste Greenpoint-tankstation gerealiseerd. De enorme wit-groene luifel die al van verre te zien is, laat er geen misverstand over bestaan dat zich hier een van de grootste tankstations voor vrachtwagens van Nederland bevindt. Met de opening in Zeewolde is het aantal Greenpoint-locaties in Nederland gekomen op zeven. Hier zal het niet bij blijven, want in het Brabantse Asten, even ten zuiden van Helmond, staat alweer de achtste locatie in de steigers. Ook bijzonder: ze zijn allemaal te vinden op bedrijventerreinen met veel vrachtwagen- en transportbewegingen. Greenpoint Zeewolde is geschikt voor (LZV) vrachtwagens en beschikt over een flinke hoeveelheid draairuimte. Op het terrein is de dubbele 35 meter lange wasstraat voor vrachtwagens nog niet gereed. Deze opent in de loop van de zomer de deuren.

Multifuel

Greenpoint Zeewolde is een zogenaamd multifuel tankstation”, zegt marketing manager Bart De Keuster van Van Kessel Olie terwijl hij een rondleiding over het terrein geeft. “Naast conventionele diesel en AdBlue kunnen hier ook duurzamere alternatieven zoals HVO en TRAXX Zero met CO2-compensatie worden getankt. Daarnaast onderzoeken we de regionale interesse in en haalbaarheid van LNG en CNG/groen gas.” Dat zijn de uitgebreide keuzemogelijkheden in duurzame brandstoffen voor trucks, maar ook particulieren kunnen terecht op de locatie in Zeewolde. “In nauwe samenwerking met onze collega’s van Shell is hier ook een Shell Express gerealiseerd”, zegt De Keuster. “Hier kan de automobilist terecht voor onder meer Euro 95 en reguliere diesel. Ook bieden een viertal pompen Shell brandstoffen – waaronder GTL diesel – voor vrachtwagens. Ik durf wel te stellen dat deze samenwerking heel bijzonder is, niet alleen met de twee verschillende tankstations naast en bij elkaar, maar ook in de signing. Sommige borden bij de pompeilanden wijzen namelijk naar brandstoffen van Greenpoint en tegelijkertijd naar die van Shell”, aldus De Keuster.

Duurzame vraag

Greenpoint Fuels is een initiatief van de Van Peperstraten Group en Van Kessel Olie. De Van Peperstraten Group uit Goeree-Overflakkee is de initiator van het Greenpoint concept met projecten in onder meer zonne- en windenergie, (bio-)LNG en waterstofproductie. Van Kessel Olie is een handelsonderneming in brandstoffen, smeermiddelen en tankpassen voor de zakelijke markt. “Van Kessel Olie ontving als eerste energieleverancier de Lean & Green Star voor duurzame logistiek”, zegt De Keuster. “Tonnie van Peperstraten is de bedenker van het Greenpoint concept. Hierin draait het om het ontwikkelen van duurzame tankstations. Ofwel: moderne tanklocaties met duurzame brandstoffen in combinatie met gewone brandstoffen. Voor de realisatie en exploitatie zijn de Van Peperstraten Group en Van Kessel Olie een samenwerking aangegaan. Het tankconcept heeft als doel om naast de nog steeds aanwezige behoefte aan conventionele fossiele brandstoffen, ook de duurzame vraag vanuit de markt te faciliteren. Op logistieke hotspots of locaties direct naast drukke verkeersaders ontwikkelen wij moderne tankstations waar naast conventionele brandstoffen ook LNG, CNG/groen gas, hernieuwbare diesel en op termijn ook waterstof worden aangeboden. We zitten middenin de energietransitie en we nemen daarin graag het voortouw”, aldus De Keuster.

Uitgangspunt

Dat is ook het uitgangspunt van Greenpoint: duurzame brandstoffen beschikbaar maken voor een stapsgewijze en economisch verantwoorde transitie van fossiele naar duurzame energie. “Alle Greenpoint-tankstations, dus ook deze in Zeewolde, zijn zo ingericht dat we inspelend op een bepaalde vraag naast het reguliere aanbod aan brandstoffen er heel snel en gemakkelijk een extra dieselsoort bij kunnen doen”, aldus De Keuster. “Op onze locaties kunnen we snel schakelen en inspelen op waar de markt behoefte aan heeft. Dit heeft nog een ander voordeel omdat we momenteel in een energietransitie zitten en niemand weet waar we precies naartoe gaan. Ik denk dat het de komende jaren niet één soort duurzame brandstof gaat worden, maar een mozaïek van oplossingen. Daar proberen we met Greenpoint op voor te sorteren. Zo hebben we in de Greenpoint in Oude-Tonge liefst negen brandstoffen, een record!”, aldus De Keuster.

Uitdaging

De nieuwe Greenpoint in Zeewolde voldoet volgens Van Kessel Olie aan het profiel dat men voor Greenpoint heeft. Er zijn namelijk veel transportbedrijven in de buurt, er is ook volop zakelijk verkeer en de N305 waaraan de nieuwste tanklocatie is gerealiseerd, is een belangrijke verkeersader voor de polder. “We bieden hier alle gangbare brandstoffen voor vrachtwagens, een dubbele truckwash en er is een Shell Express voor auto’s”, onderstreept De Keuster. “Daarbij vindt de truckchauffeur en automobilist op één locatie een combinatie van twee merken die elkaar versterken. Koffie en broodjes? Nee, die verkopen we hier niet. Althans, nóg niet. De ruimte hebben we er wel voor, dus wellicht is er een partij die dit samen met ons wil realiseren. We staan open voor elke uitdaging om de klant op maat te bedienen.

Zo veel mogelijk tankpassen

Het Greenpoint concept biedt de mogelijkheid om naast de zakelijke Van Kessel Olie tankpas, zo veel mogelijk tankpassen van oliemaatschappijen te accepteren. Dit is een essentieel onderdeel van het businessmodel. Hierdoor wordt voor veel bedrijven een drempelloze overgang naar deze tanklocatie makkelijk gemaakt. De Keuster: “Zo kan de klant gewoon van zijn huidige tankpassen gebruik blijven maken, zonder rompslomp of lastige wijzigingen.

Minimaal één alternatief

Greenpoint tankstations bestaan steeds minimaal uit een voorterrein met luifel en brandstofpompen voor vrachtverkeer, waar mogelijk aangevuld met een tankgedeelte voor personenauto’s, horecavoorzieningen zoals een shop of restaurant, en een of meer wasstraten. Op elke Greenpoint wordt minimaal één, maar liefst meer, duurzaam alternatief voor conventionele diesel aangeboden. De exacte samenstelling en productoffer van elk Greenpoint tankstation wordt afgestemd op de plaatselijke behoefte van de markt. Naast Greenpoint zijn BP, Total, Argos en Elan de formules in het netwerk van Van Kessel Olie.

Dit interview is verschenen in het vakblad Pompshop, juli 2019. Tekst: Paul Blonk.

Overig nieuws

Nieuw project: laadplein voor e-trucks in Veghel

Op bedrijventerrein De Amert in Veghel zijn wij gestart met de bouw va...

Lees verder >

Bouw elektrolyzer voor groene waterstofproductie in volle gang

Binnenkort is het zover: dan gaan wij groene waterstof produceren! Sam...

Lees verder >

3 extra Greenpoints met HVO100 voor trucks

Onze Greenpoint tankstations in Deurne, Nieuwkuijk en Zeewolde zijn re...

Lees verder >
Top